
EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
ADVISORY OPINION 99-33 

August 31, 1999 
 
RE:  Upon his retirement, may pharmacy technician accept employment with 

pharmacist who holds contract with the state agency for which the pharmacy 
technician formerly worked? 

 
DECISION: Yes. 
 
 This opinion is in response to your July 7, 1999, request for an advisory opinion from the 
Executive Branch Ethics Commission (the "Commission").  This matter was reviewed at the 
August 31, 1999, meeting of the Commission and the following opinion is issued. 
 
 You state the relevant facts as follows.  The institutional pharmacy at the Kentucky State 
Penitentiary is operated through a contract with a local pharmacist.  The local pharmacist 
employs his own pharmacy technicians.  A pharmacy technician employed by the Kentucky 
State Penitentiary is retiring on August 1, 1999, and wishes to work part-time for the local 
pharmacist. You ask for an opinion regarding this matter.     
 
 KRS 11A.040(6), (7), (8) and (9) provide:     
 

 (6) No former officer or public servant listed in 
KRS 11A.010(9)(a) to (h) shall, within six (6) months of 
termination of his employment, knowingly by himself or through 
any business in which he owns or controls an interest of at least 
five percent (5%), or by any other person for his use or benefit or 
on his account, undertake, execute, hold, bid on, negotiate, or 
enjoy, in whole or in part, any contract, agreement, lease, sale, or 
purchase made, entered into, awarded, or granted by the agency by 
which he was employed. This provision shall not apply to a 
contract, purchase, or good faith negotiation made under KRS 
Chapter 416 relating to eminent domain or to agreements that may 
directly or indirectly involve public funds disbursed through 
entitlement programs. This provision shall not apply to purchases 
from a state agency that are available on the same terms to the 
general public or that are made at public auction.   
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 (7) No present or former officer or public servant listed 
in KRS 11A.010(9)(a) to (h) shall, within six (6) months following 
termination of his office or employment, accept employment, 
compensation, or other economic benefit from any person or 
business that contracts or does business with, or is regulated by, 
the state in matters in which he was directly involved during the 
last thirty-six (36) months of his tenure. This provision shall not 
prohibit an individual from returning to the same business, firm, 
occupation, or profession in which he was involved prior to taking 
office or beginning his term of employment, or for which he 
received, prior to his state employment, a professional degree or 
license, provided that, for a period of six (6) months, he personally 
refrains from working on any matter in which he was directly 
involved during the last thirty-six (36) months of his tenure in state 
government. This subsection shall not prohibit the performance of 
ministerial functions including, but not limited to, filing tax 
returns, filing applications for permits or licenses, or filing 
incorporation papers, nor shall it prohibit the former officer or 
public servant from receiving public funds disbursed through 
entitlement programs.    
 (8) A former public servant shall not act as a lobbyist 
or lobbyist's principal in matters in which he was directly involved 
during the last thirty-six (36) months of his tenure for a period of 
one (1) year after the latter of:   
 (a) The date of leaving office or termination of 
employment; or   
 (b) The date the term of office expires to which the 
public servant was elected.  
 (9) A former public servant shall not represent a person 
or business before a state agency in a matter in which the former 
public servant was directly involved during the last thirty-six (36) 
months of his tenure, for a period of one (1) year after the latter of:  
 (a) The date of leaving office or termination of 
employment; or   
 (b) The date the term of office expires to which the 
public servant was elected. 
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 Additionally, KRS 11A.020(1)(d) provides:   
 

 (1) No public servant, by himself or through others, shall 
knowingly: 
  …   
 (d) Use or attempt to use his official position to secure or 
create privileges, exemptions, advantages, or treatment for himself or 
others in derogation of the public interest at large. 

 
 It appears from the pharmacy technician's job title that he is not an officer subject to 
KRS 11A.040(6) and (7).  Therefore, the pharmacy technician may accept employment 
immediately with the pharmacist who holds a contract to provide services for the Kentucky 
State Penitentiary, provided he has not used his official position to give himself an advantage in 
violation of KRS 11A.020(1)(d).   
 
 Additionally, for one year following his retirement, the pharmacy technician may not 
lobby or represent any person or business before the state in matters in which he had direct 
involvement during the last three years of his state employment. 
 

      Sincerely, 
 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
 
 
      ____________________________________ 
      BY CHAIR: CYNTHIA C. STONE 
        VICE CHAIR 

 


